Doğal Taşlar Nasıl Temizlenir?

Doğal Taşlar Nasıl Temizlenir?

Doğal taşın bakımı çok önemlidir. Bu nedenle belirli aralıklarla yapılmalıdır. Doğal taşlar ve doğal taşların şifalarına antik çağlardan beri inanılır. Her doğal taşın kendine has özellikleri ve çeşitli rahatsızlıklara olumlu yönde tesir ettiğine dair geleneksel bir inanç bulunuyor. Milyonlarca yıllık doğa oluşumları sonucu ortaya çıkan doğal taşlar, oluşumlarından dolayı birçok doğal enerji akımını üzerlerinde bulundurur.

 Doğal taşlar, sabit titreşim üretebilirler. Dolayısıyla doğal taş ile temas ettiğinizde sizin enerjiniz de etkilenir. Doğal taşlar düzenli şekilde temizlenmez veya arınmazsa kötü enerjilerden etkilenebilir. Bu da taşın enerjisine olumsuz etki yapar. Sertlik derecesi bir taştan diğerine göre değişebilir. Elmas gibi çok sert taşlar hariç, çoğu kırılgan ve narindir. Katmanlı ve sıkıştırılmış taşlar gevşeyip parçalanabilirken, selenit benzeri taşlar su ile temas ettiğinde eriyebilir. Cilalı yüzeyler ve doğal prizmatik tepeler kolayca çizilebilir, aşınabilir ve hasar görebilir. Bu nedenle doğal taşların bakımı ve temizliği son derece dikkatli yapılmalı ve kullanılmadıkları zamanlarda dikkatli bir şekilde (kutularında veya küçük bir çantada) saklanmalıdır. Doğal taşlı kolye modelleri ve doğal taşlı bileklik modelleri eşsiz bir biçimde tasarlanır, aynı şekilde özenle ve dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir.

 Yuvarlak veya eskitme taşlar, kırılabilir uçları olmadığı için daha dayanıklıdır. Yuvarlandıklarında ince kum içinde saatlerce dönerler ve yapısal olarak daha dayanıklı hale gelirler. Kendiliğinden yuvarlanan taşlar (örneğin deniz dalgalarının doğal çarpması sonucu) yapısal olarak daha dayanıklıdır. Yuvarlak taşlar bir torba içinde saklanabilirken, sivri uçlu olanlar ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir. Doğal taşları kullanmadığınız zamanlarda ipek veya kadifeye sarmak da onları çizilmelere karşı korur. Doğal taşların çeşitli temizleme yöntemleri vardır. Yöntemler şu şekildedir:

 Deniz Suyu veya Tuzlu Su ile Temizleme

Hafif kırılgan taşlar ve çabuk çözünmeyenler su ile temizlenebilir. Doğal taşlar akan suyun altında çalıştırılarak temizlenebilir. Temizlenmek için tuzlu suya veya deniz suyuna da daldırılabilirler. Eğer onları suda tutarsanız, temizlik daha da etkili olur. Tek yapmanız gereken onları 12 ila 24 saat bekletmektir. Selenit, kalsit, opal, florit, labradorit ve modavitin nasıl temizleneceğini merak ediyorsanız, bu yöntem bu taşlar için önerilmez çünkü eriyebilirler.

 Akuamarin (Aquamarine) taşı mücevher deniz suyu ile temizlenmelidir. Taşı matlaştırabileceğinden sabun ve sıvı deterjanlardan kaçınılmalıdır. Sert temizlik ürünleri veya çamaşır suyu ya da klor gibi kimyasallar taşa zarar verebilir. Bir aquamarine taşını temizlemek için suyla iyice duruladıktan sonra yumuşak bir mücevher beziyle kurulayabilirsiniz.

 Rhodolite (Rodolit) taşı mücevher ise satın alındıktan sonra belirli aralıklarla temizlenmesi enerjisinin korunmasına yardımcı olur. Doğru şekilde temizlemek de önemlidir. Rodonit taşını 5 ila 6 dakika su altında tutarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca temizlemek için tuzlu su veya deniz suyunda bekletebilirsiniz. Ayrıca 24 saat boyunca suyun altında tutabilir ve negatif enerjisini bırakmasını bekleyebilirsiniz. Bu en yaygın kullanılan arındırma yöntemlerinden biridir. Mum ışığı ve tuz lambası ile temizlik, rodoniti arındırmanın en yaygın yöntemlerinden biridir.

Tütsü Yolu ile Temizleme

Tütsü ile temizlik yaparken hava elementi kullanılır. Yakmak istediğiniz tütsünün dumanı ile doğal taşı emdirebilirsiniz. Tütsü yandıktan sonra taş temizlenmiş olur. Bu yöntem özellikle kırılgan ve yumuşak taşlar için uygundur. Tütsü aynı zamanda çevrenin enerjisini de dengeler. Olası olumsuz etkilerden kaçınmak için dikkatli kullanılmalıdır. Örneğin, tütsüden çıkan duman bazı astım hastaları için zararlı olabilir.

 Toprağa Gömme ile Temizleme

Taşı gömdükten sonra en az 24 saat toprakta bırakın. Toprakta temizlemek daha kolaydır. Saksı toprağı da uygundur. Toprakta saksı toprağı 8 ila 10 saat sonra değiştirilmelidir. Ancak canlı çiçekleri olan doğal taşlar toprağa gömülmemelidir. Çiçekler negatif bir enerjiye sahip olabilir. Bu da doğal taşa zarar verecektir.

 Paraiba taşı mücevher ise temizliği birkaç şekilde yapılabilir;

 İlk olarak, en popüler yöntemlerden biri taşı beş dakika boyunca ılık akan suyun altında tutmaktır, bu yöntem tüm değerli taşlarda da kullanılır. Akan su, taşın üzerinde bulunan negatif enerjilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Hemen ardından taş kurutulmalıdır. Ancak kullanılan su asla çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır, çünkü çok sıcak veya çok soğuk su taşın yapısına zarar verebilir.

Bir başka yöntem de taşı bir gün boyunca gömülü bırakmaktır. Negatif enerjilerden kurtulmak için daha uygun olsa da bir saksıya gömmek taşı negatif enerjilerden arındırmak için yeterlidir. Bir gün boyunca güneş ışığında bırakmak da mümkündür. Güneş ışığı altında bu taş içerdiği tüm negatif enerjilerden kurtulur ve kendini yeniler. Bir diğer arındırma yöntemi de 5 dakika boyunca sirkeli ya da tuzlu suda bekletmektir. Bu maddelerden biriyle hazırlanmış nemli bir bezle de ovabilirsiniz. Bu işlemin sonunda mutlaka kurutulmalıdır. Asla çamaşır suyu veya asit gibi kimyasallarla temas ettirilmemelidir. Temizlik için kullanılmamalıdır. Kimyasal maddeler taşın yapısına zarar verir. Taşın yüzeyini gözenekli hale getirerek kalıcı değişikliklere neden olabilirler.

Temizlik için az miktarda sabun kullanılabilir, hemen su ile durulanmalıdır.

 Ay Işığı ile Doğal Taşları Temizleme

Doğal taşları temizlemenin en yaygın yöntemlerinden biri ay ışığıyla negatif enerjilerden arınmaktır. Bu yöntem tüm taşlar için uygundur. Genellikle dolunay zamanlarında tercih edilen ay ışığı ile taş temizleme yöntemi ile birden fazla taşı temizlemek mümkündür. Taşları pencere önüne ve tercihen ay ışığının yansıdığı bir yere yerleştirin. Taşları bütün gece pencerenin önünde bırakın. Ay ışığında taş temizliği sırasında evde çok fazla gürültü yapmayın ve negatif enerji üreten konuşmalardan kaçının. Taşları temizlerken meditasyon yoluyla negatif enerjiler azaltılabilir.

 Ses Yolu ile Doğal Taşları Temizleme

Sesler de tıpkı doğal taşlar gibi titreşimlere sahiptir. Seslerin yaydığı titreşimleri doğal taşları temizlemek için kullanabilirsiniz. Kolay hareket etmeyen ve büyük hacimli doğal taşlar için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ancak ses titreşimlerinin doğal taşı sarması için yeterince yükseğe yerleştirilmesi gerekir. Tekrarlanan tonda bir ilahi, bir meditasyon çanı veya bir meditasyon kasesi kullanabilirsiniz. Taş başına beş ila on dakika yeterlidir.

 Doğal Taşlar Hangi Sıklıkta Temizlenmelidir?

Doğal taşın satın alındıktan hemen sonra temizlenmesi tavsiye edilir. Taşın kullanım sıklığına bağlı olarak temizlenmesi tavsiye edilir. Yoga, çakra ve meditasyon seanslarından sonra doğal taşın temizlenmesi önemlidir. Benzer şekilde, yoğun bir ortamda bulunduğunuzda da doğal taşınızı temizlemelisiniz. Bazı incelemelerde doğal taşınızı 2 ila 3 haftada bir temizlemeniz önerilir. Eğer taşın enerjisinden faydalanamadığınızı hissediyorsanız temizlemelisiniz.

 Doğal Taşlar Temizlenmezse Ne Olur?

Yoğun kullanım sonucu doğal taşta fazla enerji depolanırsa, doğal taşın titreşimi ve salınımı bozulacaktır. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tıpkı zihnimiz ve bedenimiz gibi. Bu temizlik taşın içerdiği negatif enerjiyi arındırır ve nötralize eder.

 Doğal Taşlar Ne Zaman Arındırılır?

Doğal taşların temizlenmesi için ay ışığı yöntemi sert taşların temizlenmesi için güvenli bir yöntemdir çünkü taş sadece ayın yumuşak ışığı ile temas eder. Ay döngüleri sırasında, örneğin dolunayda, 9 günlük bir süre vardır.